ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συστημική προσέγγιση

Άτομο, Ζευγάρι, Παιδί, Οικογένεια

Η οικογένεια αποτελεί μια ολότητα, ένα ζωντανό οργανισμό που αναπτύσσεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό, η ισορροπία εναλλάσσεται με την ανισορροπία, ενώ εμφανίζονται αλλαγές και κρίσεις που μπορεί να διαφέρουν ως προς την ένταση, τη διάρκεια και το πρόσωπο που μπορεί να εκφράζονται. Συχνά, σε αυτή την πορεία, παρουσιάζονται εμπόδια ή και αδιέξοδα. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο και η οικογένεια καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια αυτά, μέσω μιας νέας οδού.


Ο άνθρωπος που θα έρθει για συμβουλευτική ή θα προχωρήσει σε ψυχοθεραπεία θα είναι ο ίδιος ο μοχλός αλλαγής αυτού του πλαισίου, με σκοπό να δημιουργήσει νέες οπτικές, τρόπους και τεχνικές που θα τον κάνουν πιο λειτουργικό, χαρούμενο και σημαντικότερο, πιο κοντά στα δικά του θέλω.Στο πλαίσιο της συστημικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία, ο θεραπευόμενος αντιμετωπίζεται ως μέλος ενός συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε σχέση συνεχούς αλληλεπίδρασης και «ανταλλαγής» πληροφοριών με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος, όπως είναι η οικογένεια, η σχολική τάξη, η επιχείρηση όπου εργάζεται, η κοινωνία κ.λπ. και, παράλληλα, με άλλα πιο μικρά ή πιο μεγάλα συστήματα των οποίων είναι μέλος.

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και σε μια ατομική θεραπεία, το σύμπτωμα ή η δυσλειτουργική συμπεριφορά αντιμετωπίζεται και ερμηνεύεται με γνώμονα τις σχέσεις και το σύστημα-πλαίσιο στο οποίο αυτός ο άνθρωπος λειτουργεί, αναπτύσσεται, συμπεριφέρεται και σχετίζεται.
 
Όταν μια οικογένεια ή ένα μέλος της απευθύνεται σε ψυχολόγο, τις περισσότερες φορές έχει ήδη δοκιμάσει διάφορες μεθόδους.  • Γιατί ο εαυτός σας δεν μπορεί να σας υποστηρίξει και χρειάζεται ενδυνάμωση.
  • Γιατί δυσκολεύεστε στις σχέσεις με τους σημαντικούς για εσάς ανθρώπους (οικογένεια, συντρόφους, φίλους, συνεργάτες).
  • Θέλετε να αλλάξετε καταστάσεις που δεν σας ικανοποιούν, αλλά δεν ξέρετε πάντα τον τρόπο.
  • Αισθάνεστε σημαντική δυσφορία στη ζωή σας και δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της καθημερινότητας.
  • Έχετε ανεξήγητους και επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι ή ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τίποτα από αυτά που σας ευχαριστούσαν στο παρελθόν δεν φαίνεται τώρα να σας βοηθά.
  • Οι φίλοι σας (ή και η οικογένειά σας) είναι επιβαρυμένοι ή έχουν κουραστεί να σας ακούνε.
  • Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να κάνετε υπερβολική χρήση ή κατάχρηση σε κάτι π.χ. ποτό, τσιγάρο, γλυκά, φαγητό, δουλειά ή κάποιον (δημιουργώντας μια εξαρτησιογόνο σχέση ή σχέσεις), στην προσπάθειά σας να βοηθηθείτε και να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας, κάτι το οποίο, όμως, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας έχουν παρατηρήσει και εκφράσει την ανησυχία τους για εσάς, ενώ εσείς νιώθετε ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με τις σχέσεις σας και αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην επικοινωνία.


Εάν παραβλέψετε και αγνοήσετε αυτά τα σημάδια «συναγερμού», υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν άλλοι επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες και συμπτώματα στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε μια προσπάθεια «αυτοθεραπείας».